Jerawat Batu : Punca dan Langkah Mengatasi - Dr Irma

Jerawat batu amat menyakitkan hati.

Apabila anda seorang remaja, ia bukan luar biasa untuk mempunyai satu atau dua jerawat. Tetapi jika anda mempunyai besar, merah, dan menyakitkan jerawat jauh di dalam kulit anda, ia boleh bermakna anda telah mengalami sesuatu yang dipanggil jerawat fibrosis.

Jerawat batu ini boleh dirawat. Jangan cuba untuk menunggu mereka pecah sendiri. Jerawat batu atau fibrosis boleh berpanjangan selama bertahun-tahun. Ia boleh memeberi kesan besar pada kulit anda dan meninggalkan parut yang kekal.

Dermatologi boleh membantu anda dengan pelan rawatan.

Apakah Jerawat Batu?

Anda mendapat jerawat batu apabila liang pada kulit anda tersumbat, biasanya dengan sel-sel kulit mati. Kadang-kadang bakteria terperangkap di dalam liang, menyebabkan kawasan itu menjadi merah dan bengkak.

Jerawat batu atau fibrosis berlaku apabila jangkitan ini pergi jauh ke dalam kulit anda, mewujudkan merah, benjolan tender yang penuh dengan nanah. Ia boleh menyakiti atau menyebabkan gatal. Jika pecah sista, jangkitan boleh merebak, menyebabkan lebih banyak jerawat.

Bagaimana jerawat Batu berlaku?

Anda mungkin untuk mendapat jerawat batu atau fibrosis ini pada masa remaja atau awal 20-an. Tetapi ia boleh menyerang seseorang yang semuda 8 atau setua 50. Wajah, dada, belakang, lengan atas atau bahu boleh terjejas.

Jerawat batu atau fibrosis ini lebih biasa terjadi di kalangan lelaki, tetapi wanita juga boleh mendapatkannya. Wanita sering mempunyai sista di bahagian bawah muka.

Punca Sebenar

Tiada siapa yang pasti punca sebenar, tetapi hormon yang dipanggil androgen memainkan peranan. Apabila anda seorang remaja, androgen meningkat. Ini membawa kepada perubahan pada kulit anda yang boleh menyebabkan pori-pori tersumbat dan jerawat. Pada wanita, perubahan hormon boleh disebabkan oleh kitaran haid, kehamilan, putus haid, atau keadaan yang dipanggil sindrom ovari polisistik.

Jika salah seorang daripada ibu bapa anda mempunyai jerawat fibrosis teruk, anda juga mempunyai kemungkinan besar mendapatkan ia.

Bagaimana ia dirawat?

Over-the-kaunter ubat-ubatan yang bekerja pada jerawat ringan sering mempunyai sedikit kesan ke atas jerawat fibrosis. Dermatologi mungkin akan mengesyorkan satu atau lebih daripada yang berikut:

  • antibiotik oral membantu mengawal bakteria  dan keradangan. Kadang-kadang jerawat anda tidak bertindak balas kepada antibiotik. Atau anda mungkin mendapati mereka tidak berfungsi dengan baik selepas beberapa tahun.
  • pil kawalan kelahiran membantu sesetengah wanita dengan mengawal hormon mereka
  • Preskripsi kekuatan krim, losyen, atau gel dengan retinoid, satu bentuk vitamin A, boleh membantu membuang liang anda dan membantu antibiotik melakukan kerja mereka.
  • Isotretinoin (secara rasmi dikenali sebagai Accutane tetapi kini boleh didapati sebagai jenama Claravis, Sotret, Myorisan, Amnesteem dan Absorica) menyerang semua punca jerawat. Dos yang disyorkan untuk kebanyakan ubat-ubatan ini adalah untuk mengambil pil sekali atau dua kali sehari selama kira-kira 5 bulan. Bagi kebanyakan orang, ini akan menghilangkan masalah kulit sepenuhnya semasa mengambil ubat ini.
  • Spironolactone adalah ubat yang membantu anda menyingkirkan air yang tidak diperlukan, tetapi juga berkesan untuk jerawat fibrosis di kalangan wanita.

Tips

Jangan sentuh sista atau jerawat batu ini. Anda boleh menyebabkan jangkitan yang lebih dalam dan menjadikannya merebak.

Cuba untuk berehat. Tekanan boleh menyebabkan badan anda untuk melepaskan lebih banyak hormon, yang boleh membuat jerawat lebih teruk.

Mengikuti gaya hidup yang sihat. Dapatkan tidur yang cukup dan senaman. Beberapa kajian menunjukkan bahawa diet rendah glisemik, yang menghadkan gula, boleh membantu gejala.

Jangan lupa untuk share artikel ini dengan kawan kawan anda dan melanggan Newsletter saya untuk mendapatkan tips tips penjagaan kecantikan setiap minggu.

Shares